Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη του μήνα με πτώση στη Wall Street

Πετρέλαιο και macro προβλημάτισαν το αμερικανικό χρηματιστήριο με τους δείκτες Dow Jones και S&P να καταγράφουν οριακή πτώση. Άνοδος για Nasdad. Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση η Amazon την Exxon Mobil. Έπιασε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό ο S&P. Κέρδη για τον χρυσό.

Με απώλειες ξεκίνησε o Αύγουστος για τη Wall Street μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώσης του δείκτη μεταποίησης ISM και της «βουτιάς» της τιμής του πετρελαίου.

Eιδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 52,9 μονάδες τον Ιούλιο από το υψηλό έτους 53,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 53 μονάδες.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 3,7% στα 40,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να διαπραγματεύεται ακόμα και κάτω από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

«Ο Αύγουστος είναι χρηματιστηριακά ένας δύσκολος μήνας και αναμένουμε οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις να προκαλέσουν έντονες διακυμάνσεις. Παρά τα πολλά macro που ανακοινώνονται, ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ξεκάθαρο συμπέρασμα για την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας», ανέφερε ο αναλυτής της US Bank, Eric Wiegand.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός της Exxon Mobil την Παρασκευή. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Amazon ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την Exxon Mobil, σκαρφαλώνοντας στη 4η θέση.

Σύμφωνα με το Marketwatch, μέχρι και σήμερα, το 71% των εισηγμένων στον S&P έχουν ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου και το 58% καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα.

Στον αντίποδα, τα απογοητευτικά στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ περιόρισαν τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εμπορίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο β' τρίμηνο ανήλθε στο 1,2% έναντι 2,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 18.405 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,13% στις 2.170 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 5.184 μονάδες. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο δείκτης S&P είχε πιάσει νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στις 2.178 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,7%) και Pfizer (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-3,7%) και Exxon Mobil (-3,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1171 δολ. από 1,1176 την Παρασκευή. Αντίστοιχα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά και σε σχέση με το γεν στα 102,31.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.359 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κέρδισε πέντε μονάδες βάσης στο 1,51%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v