Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής η Wall Street

Χωρίς έντονες συγκινήσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street. Πτώση μόλις τριών μονάδων για τον Dow Jones. Οριακή άνοδος για S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο τα στοιχεία απασχόλησης της Παρασκευής. «Βουτιά» για τη στερλίνα μετά τη BoE.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών δεν κατάφερε να τονώσει ούτε η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, ούτε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου».

Ειδικότερα, η Wall Street ουσιαστικά αγνόησε την απόφαση της BoE να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια προκειμένου να τονώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, η οποία εμφανίζει σημάδια καθίζησης μετά το Brexit.

Παράλληλα, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου με αφορμή τη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,7% στα 41,93 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε η αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 269.000 έναντι 265.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν 1,5% τον Ιούνιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η SeaWorld καθώς μπορεί τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώθηκαν στα 21 σεντς –εντός των προβλέψεων- ωστόσο τα έσοδα μειώθηκαν στα 371 εκατ. από 391,6 εκατ. πέρυσι, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στα 375 εκατ. δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση μόλις 0,01% ή τριών μονάδων στις 18.352, ο S&P κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02% στις 2.164 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,13% στις 5.166 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+1%) και Intel (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1%) και Home Depot (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1132 δολ. από 1,1149 την Τετάρτη. Παράλληλα η στερλίνα σημείωσε «βουτιά» 1,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,3106 δολ. μετά την απόφαση της BoE να μειώσει τα επιτόκια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.367 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,51%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v