Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το πτωτικό σερί του Dow Jones

Άνοδο για πρώτη φορά μετά από επτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις σημείωσε ο Dow Jones. Ικανοποίησαν τα macro στις ΗΠΑ. Επέστρεψε πάνω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο. Από το υψηλό δύο ετών υποχώρησε ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η τιμή του μαύρου χρυσού ενισχύθηκε 3,3% στα 40,83 δολάρια ανά βαρέλι κόντρα στην απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το πετρέλαιο έκλεισε κάτω από τα 40 δολ. για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 179.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έναντι 170.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνει η αναλύτρια της PhillipCapital, Ana Thaker, «η αγορά εργασίας παραμένει ένας τομέας ανησυχίας για την Fed. Σε περίπτωση που τα στοιχεία απασχόλησης είναι απογοητευτικά, θεωρώ απίθανο η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στο υπόλοιπο του 2016».

Ωστόσο ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ατλάντα, Dennis Lockhart σε χθεσινή του συνέντευξη δεν απέκλεισε αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, μικρότερη της αναμενόμενης πτώση σημείωσε ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β' τριμήνου ανακοίνωσε η Office Depot. Συγκεκριμένα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 3 σεντς έναντι 6 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα, καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε ο ασφαλιστικός όμιλος της AIG καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,91 δισ. δολ. ή 1,68 δολ. ανά μετοχή έναντι 1,8 δισ. ή 1,32 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 18.353 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 5.159 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+1,5%) και Goldman Sachs (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-2,5%) και Merck & Co (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1150 δολ. από 1,1225 την Τρίτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.364,70 δολ./oz. Υπενθυμίζεται ότι χθες το πολύτιμο μέταλλο είχε πιάσει υψηλό δύο ετών.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,54%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v