Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία και Fed έδωσαν ώθηση στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Ικανοποίησαν τα macro στις ΗΠΑ. Παραμένει ο προβληματισμός για το Brexit. Ανέκαμψε το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό. Σε νέο χαμηλό 31 ετών η στερλίνα.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ γύρισαν ανοδικά τη Wall Street παρά τις αρχικές πιέσεις λόγω των ανησυχιών για το επικείμενο Brexit.

Ειδικότερα ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Ιούνιο ανήλθε στις 56,5 μονάδες έναντι 54,4 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων δηλώνει επέκταση του κλάδου.

Στον αντίποδα, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε 10,1% τον Μάιο.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα –την έβδομη διαδοχική-μείωση στα αποθέματα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,8% στα 47,43 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί αναφορικά με την δυνατότητα της αμερικανικής οικονομίας να «σηκώσει» την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016.

Νωρίτερα, η διεθνής αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, είχαν στρέψει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι τα ομόλογα.

Ειδικότερα, το πρωί, οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς και του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσαν σε νέα ιστορικά χαμηλά στα -0,199% και 1,32% αντίστοιχα (αργότερα ανέκαμψαν).

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 17.918 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 2.099 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,75% στις 4.859 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+2,1%) και Home Depot (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DuPont (-1,9%) και Visa Inc. (-0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 31 ετών στο 1,2920 δολ. από 1,3023 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα το ευρώ κινήθηκε ανοδικά 0,3% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,1102.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό δύο ετών καθώς ενισχύθηκε 0,6% στα 1.367 δολ./oz. Νωρίτερα το πολύτιμο μέταλλο είχε φτάσει έως τα 1.378 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, αφού πρώτα «βούλιαξε» σε νέο ιστορικό χαμηλό (1,32%) η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, τελικά γύρισε ανοδικά στο 1,39% .

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v