Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 284 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street στον απόηχο του Brexit. Κέρδη για Nike (+3,5%) και American Express (+3,4%). Κοντά στα 50 δολ. το πετρέλαιο με «άλμα» 4,2%. Ανέκαμψαν για δεύτερη μέρα στερλίνα και ευρώ. Σε υψηλό δύο ετών ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το Brexit.

H άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 που αφορά την έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης κράτους- μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται πλέον μια νέα βραχυπρόθεσμη πραγματικότητα για τις αγορές.

Ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν με αγοραστική διάθεση καθώς προσδοκούν στην δυναμική παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να περιοριστεί η διεθνής αβεβαιότητα.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Kingview Asset Management, Paul Nolte, «Τώρα που έχει κατακάτσει η σκόνη από το Brexit, οι επενδυτές κοιτάζουν γύρω τους και αναρωτιούνται: αφού τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, γιατί να μην επιστρέψω στο χρηματιστήριο για να τοποθετηθώ σε μετοχές με αξιόλογα μερίσματα;»

Επιπλέον ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο για δεύτερη διαδοχική ήμερα μετά τη μείωση των αποθεμάτων για έκτη διαδοχική εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός «εκτοξεύτηκε» 4,2% στα 49,88 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει να διαπραγματεύεται πάνω από τα 50 δολάρια αλλά το σοκ από το Brexit οδήγησε το αργό σε «βουτιά» 7,5% εντός μόλις δύο ημερών.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% τον Μάιο κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων τιμών βενζίνης ενώ οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 3,7%,.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,64% ή 284 μονάδων στις 17.694, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,7% στις 2.070 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,86% στις 4.779 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+3,5%), American Express (+3,4%) και JP Morgan (+2,8%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Home Depot (-0,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 0,6% στο 1,3423 από 1,3343 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα και το ευρώ κινήθηκε ανοδικά 0,4% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,1104.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κέρδισε 0,7% στα 1.326 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,49%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v