Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Άνοδος 270 μονάδων για τον Dow Jones. Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Συνεχίζει να προβληματίζει το Brexit. Ανέκαμψαν ευρώ και στερλίνα. «Άλμα» 3,3% για το πετρέλαιο.

Ανέκαμψε η Wall Street μετά από διήμερο σερί ισχυρών πιέσεων με αφορμή το Brexit.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Ενδεικτικά η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύθηκε 2,1%, της JP Morgan 3,4%, της Citigroup 5,1% και της Bank of America 4,3%.

Παρά τη σημερινή ισχυρή άνοδο, αναλυτές επιμένουν ότι παραμένει έντονος ο προβληματισμός στην αγορά αναφορικά με το Brexit καθώς η Μεγάλη Βρετανία αρνείται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 που προβλέπει την έναρξη των διαδικασιών εξόδου κράτους- μέλους από την Ε.Ε.

Ωστόσο, ώθηση στη Wall Street έδωσε η αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο. Συγκεκριμένα η αμερικάνικη ανάπτυξη έτρεξε με 1,1% αντί για 0,8% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Επιπλέον, η έντονη ανησυχία που προκάλεσε στις αγορές το Brexit, μηδενίζει τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο από τη Fed. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Janet Yellen δε θα θελήσει να ρισκάρει την εγχώρια ανάπτυξη σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

Παράλληλα, θετικός είναι ο αντίχτυπος και από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου μετά από πτωτικό σερί δύο ημερών. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 3,3% στα 47,85 δολάρια ανά βαρέλι. Τις δύο προηγούμενες μέρες το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει συνολικά 7,5%.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, η Wall Street σημείωσε βαριές απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα με τον Dow Jones να χάνει 260 μονάδες και τον S&P να κρατάει με το ζόρι τις 2000 μονάδες.

Σήμερα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,57% ή 270 μονάδων στις 17.409, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,78% στις 2.036 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,12% στις 4.691 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα ανέκαμψε από χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,9% στο 1,3342 από 1,3225 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα και το ευρώ κινήθηκε ανοδικά 0,3% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,1052.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες ανόδου και συγκεκριμένα κατά 0,5% στα 1.317 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 1,46%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v