Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε 108 μονάδες ο Dow Jones

Τα χειρότερα απέφυγε η Wall Street καθώς περιορίστηκαν οι πιέσεις λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. Ξανά στο προσκήνιο το Brexit. Σε νέο χαμηλό 31 ετών η στερλίνα. «Βουτιά» 4,9% για το πετρέλαιο. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτίας του Brexit.

Ενδεικτικά, η στερλίνα «βούλιαξε» σε νέο χαμηλό 31 ετών έως το 1,3001 δολ., η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,38%, το πετρέλαιο έφτασε να χάνει έως και 5,5% ενώ ο χρυσός που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο επαναπροσέγγισε τα υψηλά άνω των δύο ετών στα 1.358 δολ./oz.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι χρηματιστηριακές αγορές τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, κινήθηκαν ανοδικά εξαιτίας της προσδοκίας των επενδυτών για δυναμική παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της RationalFX, Paresh Davda, «Υπάρχουν όρια στην άσκηση νομισματικής πολιτικής- τα επιτόκια ήδη βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά τους. Οτιδήποτε πιο δραστικό, όπως η ποσοτική χαλάρωση, θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό».

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς η προοπτική του Brexit δημιουργεί ανησυχίες για καθίζηση της ζήτησης την ώρα που Νιγηρία και Λιβύη αναμένεται σύντομα να επιστρέψουν σε κανονική παραγωγή. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 4,9% στα 46,60 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ, οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάιο μειώθηκαν κατά 1% έναντι μείωσης 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,61% ή 108 μονάδων στις 17.840, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,69% στις 2.088 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,82% στις 4.822 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Dow Jones είχε φτάσει να χάνει έως και 165 μονάδες ενώ ο Nasdaq στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης υποχωρούσε άνω του 1%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1%) και Procter & Gamble (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των JP Morgan (-2,8%) και Caterpillar (-2,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, όπως προαναφέρθηκε, η βρετανική λίρα «βούλιαξε» σε νέο χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου καθώς υποχώρησε 2% στο 1,3029 από 1,3289 την προηγούμενη μέρα. Νωρίτερα, η στερλίνα είχε κατρακυλήσει έως το 1,3002. Παράλληλα και το ευρώ κινήθηκε πτωτικά 0,7% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,1074.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε αντίστοιχο του Μαρτίου 2014. Ειδικότερα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 1,5% στα 1.358 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό, καταγράφοντας πτώση οχτώ μονάδων βάσης στο 1,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v