Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί 150 μονάδες ο Dow Jones

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στην αμερικανική αγορά μετά το ράλι ανακούφισης στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους. Βουτιά 5% για το αργό. Στα $1.350 ο χρυσός. Ενισχύεται το γεν. Κάτω από τα $1,30 η στερλίνα. Απώλειες πάνω από 2% για JP Morgan και Goldman Sachs.

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικάνικες μετοχές την Τρίτη, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του Brexit με επίκεντρο τις ιταλικές τράπεζες. 

O Dow Jones διολισθαίνει 0,9% ή 150 μονάδες στις 17.850 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,3% χαμηλότερα στις 4.788 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,05% στις 2.080 μονάδες.

Το χρηματιστήριο ήταν κλειστό τη Δευτέρα για την αργία της 4ης Ιουλίου, μετά από μια εβδομάδα που έκλεισε με τους Dow Jones και S&P να ανακτούν σχεδόν όλο το μέρος των απωλειών μετά το Brexit.

«Μετά το κλείσιμο της Παρασκευής στις ΗΠΑ, το Brexit φαινόταν σαν μια όχι και τόσο σοβαρή ιστορία. Αυτό ήταν αφελέστατο. Νομίζω ότι παίρνουμε τη γραμμή από την Ευρώπη και τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών τραπεζών» δήλωσε αναλυτής της The Lindsey Group στο CNBC.

Aπό το μέτωπο των μάκρο, οι νέες παραγγελίες εργοστασιακών αγαθών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1% το Mάιο, μετά από δύο διαδοχικές ανόδους τους προηγούμενους μήνες.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν πτώση 0,8%.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν 2,3%. Οι παραγγελίες εξοπλισμού για τον εξορυκτικό και μεταλλευτικό τομέα υποχώρησαν κατά 5,8%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει πτώση 5% στα 46,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,84% στα 1.350 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας και του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί 1,9% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλό 31 ετών των 1,2997 δολαρίων.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου βουτάει έξι μονάδες βάσης στο 1,38%. Το επίπεδο αυτό είναι νέο ιστορικό χαμηλό.

Στο ταμπλό, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της JP Morgan υποχωρεί 2,1%, ενώ απώλειες 2,2% καταγράφει η μετοχή της Goldman Sachs.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v