Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3% στη Wall Street

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εντός του 2016 σημείωσαν οι Dow Jones και S&P. Τέταρτη σερί άνοδος για τους δείκτες. Καλά τα στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Πιέσεις στην στερλίνα, άνοδος για το ευρώ.Κλειστή η Wall Street τη Δευτέρα.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση καθώς φαίνεται να αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες από το Brexit.

'Όπως αναφέρει ο αναλυτής της FXTM, Lukman Otunuga, «Αυτή την εβδομάδα οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά καθώς η χαλάρωση των ανησυχιών για το επικείμενο Brexit και οι προσδοκίες στήριξης από τις Κεντρικές Τράπεζες, τόνωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου».

Σημειώνεται, ότι ήδη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης ISM έπιασε υψηλό 15 μηνών καθώς τον Ιούνιο σκαρφάλωσε στις 53,2 μονάδες έναντι 50,8 τον προηγούμενο μήνα.

Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων, η Apple βρίσκεται σε διερευνητικές συνομιλίες για την εξαγορά της Tidal ενώ η Micron Technology ανακοίνωσε ζημιές και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απολύσεις.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά τις αρχικές πιέσεις νωρίς το πρωί. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,4% στα 48,99 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι στο τρίμηνο η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 26,1% και στο εξάμηνο 30,5%.

Σήμερα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 17.947 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 2.102 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 4.862 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες ενισχύθηκαν άνω του 3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,6%) και Pfizer (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DuPont (-0,7%) και JP Morgan (-0,6%).

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω του εορτασμού της "Ημέρας της Ανεξαρτησίας".

Στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,4% στο 1,3259 από 1,3311 την προηγούμενη μέρα εξαιτίας της πρόθεσης της BOE να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι. Στον αντίποδα το ευρώ κινήθηκε ανοδικά 0,2% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,1124.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε (+1,3%) για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Σήμερα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.339 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v