Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall με ”οδηγό” τον τεχνολογικό κλάδο

Ανοδικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1,06%, παρά την έντονη νευρικότητα που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στις αγορές και στην παγκόσμια ανάπτυξη. Με απώλειες ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές.

Ανοδικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1,06%, παρά την έντονη νευρικότητα που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στις αγορές και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Τη σημερινή ανοδική αντίδραση τροφοδότησαν οι τεχνολογικοί τίτλοι, καθώς οι θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσουν αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης δύο από τις σημαντικότερες εταιρίες του κλάδου, η Apple και η Texas Instruments, ανέτρεψαν τη διάθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Εν αναμονή λοιπόν των ανακοινώσεων των δύο εταιριών, ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.753,93 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,06%. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,33% και έκλεισε στις 13.566,97 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε 0,38% υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.506,33 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, εκτός από τις Apple και Texas Instruments που έκλεισαν ενισχυμένες, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Merck, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο της τάξης του 62,66%.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης ο τίτλος της Bear Stearns, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι σύναψε στρατηγική συμφωνία με την κινεζική Citic Securities, ενώ με κέρδη έκλεισε και η μετοχή της Walt Disney.

Εν τω μεταξύ, το θετικό κλίμα ενισχύθηκε περαιτέρω από την πτωτική πορεία που κατέγραψε και σήμερα η τιμή του ”μαύρου χρυσού”, κυρίως λόγω της ανάκαμψης του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, αλλά και το liquidation θέσεων long που είχαν χτισθεί από κερδοσκοπικά funds σε διάφορα risky assets.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια WTI Crude παραδόσεως Νοεμβρίου εν μέσω έντονων διακυμάνσεων έκλεισαν τελικά στα 87,20 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 1,6%.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 0,59%, στα 58,07 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,27%, στα 18,44 δολάρια. Πτώση 0,82% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 12,15 δολάρια.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε 1,05% χαμηλότερα, στις 6.459,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,13%, στις 7.794,94 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5.661,27 μονάδες, με πτώση 1,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v