Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στη Wall Street

Άνοδος 187 μονάδων για τον Dow Jones με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο. Σε υψηλό Δεκεμβρίου ο S&P. «Άλμα» 4,6% για τη μετοχή της JP Morgan. Μέτριος ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ λέει η Beige Book. Μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις. Κάτω από τα 42 δολ. το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου της JP Morgan και τα καλά οικονομικά στοιχεία της Κίνας.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της JP Morgan (+4,6%) στο α' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 5,52 δισ. δολάρια ή 1,35 δολ. ανά μετοχή έναντι 5,91 δισ. ή 1,45 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 1,26 δολ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα καλά αποτελέσματα της JP Morgan τόνωσαν τη ζήτηση για τον τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των Goldman Sachs και Citigroup να καταγράφουν άνοδο 3,5% και 5,6% αντίστοιχα.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα. Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές τον Μάρτιο αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015 ενώ η μείωση στις εισαγωγές ήταν μικρότερη της αναμενόμενης.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε η πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση αργού από τον ΟΠΕΚ και την ξεκάθαρη θέση της Σαουδικής Αραβίας ότι δε θα αποδεχτεί μείωση της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Ντόχα του Κατάρ. Η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε 1% στα 41,76 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο μειώθηκαν 0,3% έναντι αύξησης 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η Beige Book από τη Fed. Σύμφωνα με την έκθεση, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς, η απασχόληση παραμένει ισχυρή ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες των ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,06% ή 187 μονάδων στις 17.908, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1% στις 2.082 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,55% στις 4.947 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν (εκτός των JP Morgan, Goldman Sachs) οι μετοχές των Caterpillar (+3,9%) και American Express (+2,3%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,5%) και Coca Cola (-1,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του γεν. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,7% στα 109,24 γεν. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα το δολάριο είχε φτάσει να διαπραγματεύεται σε χαμηλό 18 μηνών, στα 107,94. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,9% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1284 από 1,1388 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1% στα 1.248 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,76%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v