Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στο Q1

Με πτώση και στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street. Γύρισε σε αρνητικό έδαφος ο S&P για το 2016. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα α' τριμήνου. Επέστρεψε πάνω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο. Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός.

Μικρές απώλειες κατάγραψε η Wall Street κόντρα στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 40 δολ, έν' αναμονή των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Ειδικότερα, σε ανοδικό κανάλι παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική ημέρα η τιμή του πετρελαίου ενόψει της συνεδρίασης των μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στη Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές προσδοκούν σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, παρά τις αντιδράσεις του Ιράν. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,6% στα 40,36 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου είχε καταγράψει «άλμα» 6,6%.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε η πτώση του δολαρίου έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και μάλιστα κάτω από τα 108 γεν, σε χαμηλό 18 μηνών. Η νέα, έστω οριακή, άνοδος του γεν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς το ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Τελικά το δολάριο υποχώρησε μόλις 0,1% στα 107,95 από 108,06 την Παρασκευή. Αντίστοιχα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1435.

Παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έναρξη ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου στις ΗΠΑ. Πρώτη θα γνωστοποιήσει αποτελέσματα η Alcoa (+4%), μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της CMC Markets, Colin Cieszynski, «η απάντηση στο ερώτημα αν οι τιμές των μετοχών είναι υψηλές ή οι εκτιμήσεις κερδοφορίας των εισηγμένων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, θα διαμορφώσει την τάση στην χρηματιστηριακή αγορά τις επόμενες μέρες».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 17.576 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,27% στις 2.041 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 4.833 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μόλις ένα τέταρτο πριν το τέλος της συνεδρίασης.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Nike (-2,6%) και Pfizer Inc. (-1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (+1,4%) και United Technologies (+1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,1% στα 1.258 δολ./oz. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο χρυσός κέρδισε 1,7%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,72%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v