Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με άρωμα Fed στη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με στήριξη από τον ενεργειακό και τεχνολογικό κλάδο. Κέρδη 1,6% για τον Nasdaq. Τι έδειξαν τα πρακτικά της Fed. «Άλμα» 5,2% για το πετρέλαιο. Σε νέο χαμηλό 17 μηνών το δολάριο έναντι του γεν. Πιέσεις στον χρυσό.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά την «εκτόξευση» της τιμής της πετρελαίου και την απροθυμία της Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, σύμφωνα με τα οποία ένας σημαντικός αριθμός αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Οι Κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ φαίνεται να υποστηρίζουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στα επιτόκια καθώς –όπως αναφέρεται- ενδεχόμενη αύξηση τον Απρίλιο θα προκαλούσε την ψευδή αίσθηση του κατεπείγοντος με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι δείκτες στη Wall Street διαπραγματεύονταν ήδη ανοδικά με ώθηση από το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου και τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στην Κίνα.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 5,2% στα 37,75 δολάρια ανά βαρέλι μετά την απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Η σημερινή άνοδος χαρακτηρίστηκε καλοδεχούμενη από τους αναλυτές αν και τους προβληματίζει η επιμονή του Ιράν να αυξήσει της ημερήσια παραγωγή σε επίπεδα προ κυρώσεων.

Επιπλέον, τα καλά οικονομικά στοιχεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως κατάφερε να στηρίξει τους δείκτες. Συγκεκριμένα στην Κίνα ο δείκτης PMI υπηρεσιών ανήλθε στις 52,2 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 51,2 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 17.716 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,05% στις 2.066 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,59% στις 4.920 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Pfizer Inc. (+5%) και Merck & Co (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των General Electric (-0,3%) και Traveler (-0,2%).

Επιπλέον αξιόλογα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+2,4%), Exxon Mobil (+1,4%), Twitter (+1,3%) και Αpple (+1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1415 από 1,1385 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» σε νέο χαμηλό 17 μηνών έναντι του γεν. Συγκεκριμένα, το δολάριο υποχώρησε 0,7% στα 109,61 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.223 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,76%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v