Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro πίεσαν τη Wall Street

Με μικρή πτώση έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Προβλημάτισαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Απώλειες άνω του 2% για Nike και General Electric. Σε χαμηλό μήνα και κάτω από τα 36 δολάρια το πετρέλαιο. Πτώση για τον χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Απώλειες κατάγραψε η Wall Street μετά τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Για άλλη μια φορά η τιμή του πετρελαίου δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος έως το τέλος της μέρας. Η δήλωση του Υπουργού Πετρελαίου στο Ιράν ότι «η χώρα θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή έως ότου επανέλθει σε επίπεδα προ κυρώσεων», οδήγησε χαμηλότερα τον μαύρο χρυσό. Όπως σημειώνουν αναλυτές, «πλέον φαίνεται δύσκολο να υπάρξει κοινή απόφαση για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου». Σήμερα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3% στα 35,70 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν πτώση 1,7% έναντι πτώσης 1,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η τρίτη μείωση τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, δεν βοήθησε την επενδυτική ψυχολογία η δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Fed, ότι «ενδεχομένως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016 να έρθει νωρίτερα απ' όσο αναμένει η αγορά». Αναλυτές φοβούνται καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπτωση μιας «πρόωρης» αύξησης των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το αμερικανικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά με στήριξη από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, παρά τη «βουτιά» 4% της τιμής του πετρελαίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 17.737 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,32% στις 2.066 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 4.891 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Pfizer (+2,2%) και Merck & Co (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-2,8%) και General Electric (-2,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,1403 από 1,1391 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.219 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,78%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v