Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro ώθησαν τη Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με στήριξη από τα καλά στοιχεία απασχόλησης και μεταποίησης στις ΗΠΑ. Αξιόλογα τα εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο, κάτω από τα 37 δολ. Τέταρτη μέρα πτώσης για το δολάριο. Χαμηλότερα ο χρυσός.

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η ανάκαμψη της μεταποίησης, στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street αν και προβλημάτισαν τόσο η «βουτιά» του πετρελαίου όσο και η νέα πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία απασχόλησης που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ καθώς τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 215.000 θέσεις εργασίας 205.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας σημείωσε μικρή αύξηση, στο 5%.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την ανάκαμψη του δείκτη μεταποίησης ISM τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, ο δείκτης ανήλθε στις 51,8 μονάδες έναντι 49,5 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η μεταποιητική δραστηριότητα διευρύνθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Στον αντίποδα, έντονα προβλημάτισε τους επενδυτές η «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά από δύο μέρες οριακής ανόδου. Συγκεκριμένα, ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 4% στα 36,79 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 13,5%, στο τρίμηνο κέρδισε 3,5%. Στην εβδομάδα κινήθηκε χαμηλότερα 6,8%.

Παράλληλα, απογοήτευσαν τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης υποχώρησε στις 91 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 91,7 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 17.792 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 2.072 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,92% στις 4.914 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,6%, ο S&P 1,8% και ο Nasdaq 3%.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+1,9%) και Merck & Co (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-1,2%) και Exxon Mobil (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,1395 από 1,1385 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1% στα 1.223,50 δολ./oz . Υπενθυμίζεται ότι στο τρίμηνο, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε «άλμα» 16%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,78%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v