Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street

Πτώση 133 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίασης. Προβληματισμός για την παγκόσμια ανάπτυξη. Απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ανέκαμψε το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό. Ράλι για το γεν.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, οδήγησαν σε απώλειες τη Wall Street με τους Dow Jones και S&P να σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 ημερών.

Ωστόσο η καλή μέτρηση του δείκτη ISM υπηρεσιών στις ΗΠΑ, συγκράτησε (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης) τις ρευστοποιήσεις των επενδυτών καθώς δημιούργησε προσδοκίες για μικρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωση της αμερικανικής ανάπτυξης στο α' τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο δείκτης ISM τον Μάρτιο ανήλθε στις 54,5 μονάδες έναντι 53,4 τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε έντονα η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορείου, το έλλειμμα αυξήθηκε 2,6% στα 47,1 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη «βουτιά» 2,4% του ιαπωνικού δείκτη Nikkei εξαιτίας της επιδείνωσης της εγχώριας επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των ανησυχιών για υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων.

Αντίστοιχα, απογοήτευσε ο δείκτης PMI υπηρεσιών στην Ευρωζώνη καθώς υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία σε τρεις διαφορετικές ηπείρους εντείνουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Άλλωστε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αργά το απόγευμα, χαρακτήρισε την παγκόσμια ανάπτυξη, εύθραυστη και αδύναμη.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,75% ή 133 μονάδων στις 17.792, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,01% στις 2.045 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,98% στις 4.843 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Cisco (-2,1%) και UnitedHealth (-1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Pfizer Inc. (+2,5%) και Boeing (+0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε με οριακές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,1389 από 1,1392 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έστρεψαν τους επενδυτές στην «ασφάλεια» του γεν. Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,1% σε σχέση με το δολάριο στα 110,23 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε 0,5% στα 35,89 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στα 1.229 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,73%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v