Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν τη Wall

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στη Wall Street, με το βλέμμα των επενδυτών στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Άνοδος πάνω από 1% για τον χρυσό. Ενισχύεται 1% το γεν έναντι του δολαρίου. Σε χαμηλό μήνα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Οριακές κινήσεις για το αργό.

Στο κόκκινο βουτάνε οι αμερικανικές μετοχές, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα και το γεν να πραγματοποιεί άλμα, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τα ασφαλή καταφύγια εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,8% στις 17.601 μονάδες, ο Nasdaq 0,79% χαμηλότερα στις 4.852 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,9% στις 2.047 μονάδες.

«Συνεχίζονται οι μεταπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για οτιδήποτε, από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών έως τη γεωπολιτική», δήλωσε αναλυτής της ABN Amro στο Bloomberg. 

Από το μέτωπο των μάκρο, σε χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI υπηρεσιών στην ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 53,1 έναντι του 53,3 τον Φεβρουάριο και έναντι της αρχικής εκτίμησης για διαμόρφωση του δείκτη στο 54,0.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6% στα 47,1 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι μηνών.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM αυξήθηκε στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο στις ΗΠΑ από 53,4 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,2% στα 35,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,16% στα 1.233 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,58.

To γεν, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, καταγράφει άνοδο 1% έναντι του δολαρίου. 

Ράλι πραγματοποιούν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, καταγράφει πτώση 4 μονάδων βάσης, στο 1,72%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο τον τελευταίο μήνα. 

Στο ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη Dow Jones καταγράφουν οι μετοχές των Apple, Disney, Cisco, Goldman Sachs και J.P. Morgan, πάνω από 1% χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Βουτιά 16% πραγματοποιεί η μετοχή της Allergran.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v