Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Συγκρατημένο το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο παρά το «άλμα» 6,6% στην τιμή του πετρελαίου. Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Φεβρουάριο για τους δείκτες. Νέα πτώση για το δολάριο έναντι του γεν. Ενισχύθηκε ο χρυσός.

Οι διαβεβαιώσεις της Janet Yellen για την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street.

Συγκεκριμένα η δήλωση της επικεφαλής της Fed ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι φούσκα και ότι δεν υπάρχουν ανισορροπίες, όπως «υπερτιμημένα» στοιχεία ενεργητικού, καθησύχασε –έστω πρόσκαιρα- τις ανησυχίες των επενδυτών για την εγχώρια ανάπτυξη.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου μετά τη δήλωση του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας για πιθανή συμφωνία στη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην Ντόχα, αργότερα αυτόν τον μήνα. Αντίστοιχα, την άνοδο του αργού στήριξε και η προσδοκία των επενδυτών ότι τα αποθέματα θα μειωθούν περεταίρω στις ΗΠΑ. Η τιμή του μαύρου χρυσού ενισχύθηκε 6,6% στα 39,72 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κέρδισε 8%.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε το αρνητικό γύρισμα του δολαρίου έναντι του γεν παρόλο που νωρίτερα ανέκαμπτε ακόμα και πάνω από 1%. Υπενθυμίζεται ότι σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του ιαπωνικού νομίσματος. Τελικά το δολάριο υποχώρησε οριακά στα 108,19 γεν έναντι 108,21 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1403.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα αποθέματα χονδρικής τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,5%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση μόλις 0,1%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 17.576 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,28% στις 2.047 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,05% στις 4.850 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Nike (-1,5%) και UnitedHealth (-1%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (+1,6%) και Coca Cola (+1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.243 δολ./oz. Στην εβδομάδα ο χρυσός κέρδισε 1,7%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,72%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v