Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο έδωσε φτερά στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street, με πρωταγωνιστή τον ενεργειακό κλάδο. Πάνω από τις 16.000 μον. και τις 1.900 μον. επέστρεψαν οι Dow Jones και S&P αντίστοιχα. Άνοδος 3,7% για το πετρέλαιο. Στο επίκεντρο η Apple (+0,5%). Κοντά σε υψηλό τριών μηνών ο χρυσός.

Το ανοδικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου και τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,7% στα 31,45 δολάρια ανά βαρέλι, αν και νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως τα 29,25 δολ. Σημειώνεται ότι χθες ο μαύρος χρυσός κατέγραψε «βουτιά» 5,8%, στα 30,34 δολ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή άνοδος οφείλεται στην προσδοκία ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίκτυπος από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, καθώς τον Δεκέμβριο ανήλθε στις 98,1 μονάδες έναντι 96,3 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση έως τις 96,5 μονάδες.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Τραπεζίτες δεν θα προχωρήσουν σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων, εξαιτίας της διεθνούς αβεβαιότητας (πετρέλαιο, Κίνα).

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,77% ή 282 μονάδων στις 16.167, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,43% στις 1.904 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,10% στις 4.568 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος, με τη μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 4% και 3,7% αντίστοιχα.

Επιπλέον, υψηλότερα κινήθηκαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (+5%) και Coach Inc. (+9,9%), μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων καθαρών κερδών στο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι απογοήτευσαν τα έσοδα των δύο ομίλων.

Αντίστοιχα, κέρδη 0,9% έγραψε και η μετοχή της DuPont, παρόλο που τα έσοδα του ομίλου ήταν κατώτερα του αναμενόμενου.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα αποτελέσματα τριμήνου της Apple, με τη μετοχή να σημειώνει άνοδο 0,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0837 δολ. από 1,0850 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 2ας Νοεμβρίου καθώς σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.120 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έκλεισε αμετάβλητη στο 2%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v