Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο στήριξε την άνοδο στη Wall Street

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τετάρτης. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο ενεργειακός κλάδος. Στο επίκεντρο η Apple (-0,5%). "Άλμα" 4,2% για την τιμή του πετρελαίου, πάνω από τα 29 δολ. Υποχώρησε ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από την ισχυρή ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 29 δολ. Ωστόσο απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 4,2% στα 29,53 δολάρια ανά βαρέλι καθώς η είδηση της επίθεσης τζιχαντιστών σε πετρελαιοπηγές στη Λιβύη υπενθύμισε στους επενδυτές τους κινδύνους που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί στην παραγωγή αργού. Χθες το πετρέλαιο είχε φτάσει να υποχωρεί σε χαμηλό Μαΐου 2003 στα 26,19 δολάρια, ενώ σήμερα ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε ακόμα και το ψυχολογικό όριο των 30 δολ.

Στον αντίποδα, προβλημάτισαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς αυξήθηκαν κατά 10.000 στις 293.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι αυτή η μέτρηση ήταν η χειρότερη των τελευταίων έξι μηνών.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 15.882 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,52% στις 1.869 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 4.472 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Dow Jones απέφυγε τα χειρότερα, καθώς έγραψε απώλειες 249 μονάδων, αν και είχε φτάσει να χάνει 558 μονάδες στο μέσο της συνεδρίασης.

Σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος, με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 2,6% και 1,3% αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο τίτλος της Verizon σημείωσε άνοδο 3,2%, καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη δ' τριμήνου ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η μετοχή της Apple (-0.5%), η διοίκηση της οποίας θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,0885 δολ. από 1,0892 την προηγούμενη μέρα. Οι πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα οφείλονται στη δήλωση του Μάριο Ντράγκι για επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε από το χαμηλό έτους σε σχέση με το γεν στα 117,15 από 116,94 την Τετάρτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7% στα 1.098 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανέκαμψε από το χαμηλό εννέα μηνών καθώς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,02%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v