Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγε το sell-off η Wall Street

Δυναμική επιστροφή έκαναν οι αγοραστές στη Wall Street. Πτώση 249 μονάδων για τον Dow Jones, που νωρίτερα έχανε έως και 565 μον. "Βουτιά" 6,7% για το πετρέλαιο, κάτω από τα 27 δολ. Σε χαμηλό 9 μηνών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία.

Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου καθήλωσε για άλλη μια φορά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, περισσότερο στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία και λιγότερο στη Wall Street.

Ειδικότερα το πετρέλαιο σημείωσε πτώση 6,7% στα 26,55 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως τα 26,19 δολ, σε χαμηλό Μαΐου 2003. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η νέα «βουτιά» του αργού αναζωπυρώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για παγκόσμια ύφεση.

Παρά τη "βουτιά" στο πετρέλαιο, η Wall Street απέφυγε τα χειρότερα καθώς ο δείκτης Dow Jones που είχε φτάσει να χάνει έως 556 μονάδες τελικά έκλεισε με πτώση 249 μονάδων, ενώ ο Nasdaq κόντεψε να κλείσει σε θετικό έδαφος.

Ωστόσο από νωρίς το πρωί το επενδυτικό κλίμα ήταν έντονα αρνητικό. Οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να εισέρχεται σε «bear market» καταγράφοντας απώλειες 3,1% και τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να «βουλιάζει» 3,8%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι βαριές απώλειες στις ασιατικές αγορές παρέσυραν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Stoxx 600 να «χάνεται» σε χαμηλό 13 μηνών, σημειώνοντας πτώση 3,1%. Αντίστοιχα «βουτιά» κατέγραψαν και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (-2,82%), Λονδίνο (-3,45%) και Παρίσι (-3,45%). Επιπλέον, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB έγραψε απώλειες 4,83%.

Τις ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη ακολούθησε έως και μία ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης και η Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να χάνει ακόμα και 565 μονάδες, όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει να «βουλιάζει» 7,5%, στα 26,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,55% στις 15.767 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,19% στις 1.859 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,11% στις 4.472 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος, με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 3,1% και 4,2% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,0905 δολ. από 1,0909 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο χαμηλό έτους σε σχέση με το γεν στα 116,64 από 117,63 την Τρίτη. Σημειώνεται ότι σε περιόδους κρίσης το ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,6% στα 1.106 δολ./oz, κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών καθώς η αναστάτωση στις χρηματιστηριακές αγορές έστρεψε τους επενδυτές στη σχετική ασφάλεια των χρεογράφων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δέκα μονάδες βάσης στο 1,96%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v