Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και πετρέλαιο δίχασαν τη Wall Street

Με μικρή άνοδο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Dow Jones και S&P. Πτώση για Nasdaq. Σε χαμηλό δύο ετών η μετοχή της Bank of America. Ικανοποίησε το ΑΕΠ της Κίνας. Νέα «βουτιά» 3,3% για το πετρέλαιο, κάτω από τα 29 δολ. Χαμηλότερα ο χρυσός.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις λόγω των διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Η συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο ξεκίνησε έντονα ανοδικά –πάνω από 1% -με ώθηση από τα καλά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ έτρεξε με 6,9% το 2015 και με 6,8% στο δ' τρίμηνο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ωστόσο η ισχυρή άνοδος στη Wall Street γρήγορα περιορίστηκε αισθητά, όταν η τιμή του πετρελαίου γύρισε σε αρνητικό πρόσημο εξαιτίας της απόφασης του Ιράν να προσφέρει εκπτώσεις στις τιμές αργού στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αργότερα, οι πιέσεις κλιμακώθηκαν με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται στο κόκκινο καθώς η τιμή του πετρελαίου έφτασε να υποχωρεί 3,3% στα 28,46 δολάρια (τιμή κλεισίματος).

Τελικά λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης οι Dow Jones και S&P γύρισαν οριακά ανοδικά.

Συγκεκριμένα, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 15.987 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,05% στις 1.881 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,26% στις 4.476 μονάδες.

Η μετοχή της Morgan Stanley ενισχύθηκε 1,1% μετά την ανακοίνωση καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ' τριμήνου ενώ αντίθετα η μετοχή της Bank of America υποχώρησε 1,5%, σε χαμηλό δύο ετών, καθώς τα έσοδα του ομίλου απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Επιπλέον η μετοχή της Tiffany & Co «βούλιαξε» 5,1% καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε μείωση στις πωλήσεις την εορταστική περίοδο ενώ προχώρησε και σε υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,09429 δολ. από 1,0894 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το γεν στα 117,48.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.089 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v