Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 210 μονάδων για τον Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street με πρωταγωνιστή τον ενεργειακό κλάδο. Επέστρεψε πάνω από τις 16.000 μονάδες ο Dow Jones. Πρώτη εβδομάδα ανόδου για τους δείκτες το 2016. Στο προσκήνιο οι Κεντρικές Τράπεζες. «Άλμα» 9% για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Το δεύτερο διαδοχικό «άλμα» της τιμής του πετρελαίου, πάνω από τα 32 δολάρια αλλά και οι ενδείξεις ότι οι Κεντρικές Τράπεζες προσανατολίζονται σε μέτρα στήριξης των οικονομιών, οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τη Wall Street.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη «εκτοξεύτηκε» 9% στα 32,19 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα ο μαύρος χρυσός κέρδισε 9,4%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, "πλέον υπάρχει στενή σχέση της τιμής του πετρελαίου με τις διακυμάνσεις στη Wall Street".

Επιπλέον θετικός παραμένει ο αντίχτυπος από τη χθεσινή δήλωση Ντράγκι, ότι «η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική το Μάρτιο», καθώς αναζωπύρωσε τις προσδοκίες των αναλυτών για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, άνοδο ρεκόρ σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ καθώς αυξήθηκαν κατά 14,7% στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,46 εκατ. κατοικιών.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,32% ή 210 μονάδων στις 16.094, ο S&P κατέγραψε άνοδο 2,03% στις 1.907 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,66% στις 4.591 μονάδες.

Αυτή η εβδομάδα μπορεί να ήταν η πρώτη κερδοφόρα για τους δείκτες εντός του 2016 ωστόσο από την αρχή του έτους μετράνε απώλειες μεταξύ 7% με 9%.

Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν ο ενεργειακός και ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Chevron να ενισχύεται 3,2% της Exxon Mobil 3,4%, της Citigroup 2,2% και της JP Morgan 3%.

Στον αντίποδα η μετοχή της American Express «βούλιαξε» 12,2% καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε πέρα από την πτώση 38% στα καθαρά κέρδη τριμήνου και την την πρόθεσή της να μειώσει τις δαπάνες κατά 1 δισ. δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,0822 δολ. από 1,0875 την προηγούμενη μέρα. Οι πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα οφείλονται στη χθεσινή δήλωση του Μάριο Ντράγκι για επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα σε σχέση με το γεν στα 118,41 από 117,70 την Πέμπτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού μπορεί να σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.096 δολ./oz, ωστόσο στην εβδομάδα ενισχύθηκε 0,5%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,05%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v