Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed, subprime, Greenspan ”έριξαν” τη Wall

Η επιφυλακτικότητα εν όψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πιστωτική κρίση και οι αποθαρρυντικές δηλώσεις του κ. Alan Greenspan για την αμερικανική οικονομία κράτησαν σε αρνητικό έδαφος τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς. Με απώλειες έκλεισαν και οι ευρωαγορές.

Η επιφυλακτικότητα εν όψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πιστωτική κρίση και οι αποθαρρυντικές δηλώσεις του κ. Alan Greenspan για την αμερικανική οικονομία κράτησαν σε αρνητικό έδαφος τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος, καθώς η υπόθεση της Northern Rock στη Βρετανία ενίσχυσε τους φόβους των επενδυτών ότι η πιστωτική κρίση διευρύνεται, επαναφέροντας παράλληλα στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την κερδοφορία των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τρίτου οικονομικού τριμήνου.

Τις ανησυχίες των επενδυτών ενέτειναν ακόμη περισσότερο οι αποθαρρυντικές δηλώσεις του πρώην προέδρου της Federal Reserve, κ. Alan Greenspan, ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι αρκετά σκοτεινές και ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στις αγορές δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες.

Εν μέσω λοιπόν αυτού του κλίματος και εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Fed για τα επιτόκια, όπου ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αντί για 50 που εκτιμά μερίδα αναλυτών, οι δείκτες κινήθηκαν μόνιμα σε αρνητικό έδαφος και έκλεισαν με απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στις 13.403,42 μονάδες, με απώλειες 0,29%. Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.581,66 μονάδες, με πτώση 0,79%, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε 0,51% χαμηλότερα, στις 1.476,65 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, με απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Microsoft, μετά την απόρριψη από ευρωπαϊκό δικαστήριο της έφεσης που κατέθεσε η εταιρία κατά της επιβολής προστίμου ύψους 497 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία ότι εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά.

Πτωτικά ολοκλήρωσαν και οι μετοχές των American Express, Citigroup και JP Morgan, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της μόνο κατά 25 μονάδες βάσης, αντί 50 μονάδων βάσης που προσδοκούν αρκετοί αναλυτές.

Απώλειες κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, εν όψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τρίτου οικονομικού τριμήνου, αργότερα αυτήν την εβδομάδα.



Εν τω μεταξύ, η προς τα πάνω αναθεώρηση της τιμής-στόχου για το αργό από την Goldman Sachs και η εκτίμηση ότι η μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου ώθησαν τα συμβόλαια του αργού (σειράς Οκτωβρίου) να κλείσουν την ημέρα στα 80,57 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,86%.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,99%, στα 16,92 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε άνοδο 1,80%, στα 51,92 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,82%, στα 12,05 δολάρια.

Πτωτικά έκλεισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε 1,69% χαμηλότερα, στις 6.182,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,80%, στις 5.439,37 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 7.479,85%, με απώλειες 0,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v