Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακά κέρδη στη Wall χάρη σε δηλώσεις Paulson

Οριακά κέρδη κατέγραψε η αμερικανική αγορά, καθώς οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Henry Paulson, ότι παρατηρείται ”ήπια βελτίωση στις αγορές”, αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση των αγορών. Με απώλειες έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές.

Οριακά κέρδη κατέγραψε η αμερικανική αγορά, καθώς οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Henry Paulson, ότι παρατηρείται ”ήπια βελτίωση στις αγορές”, αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση των αγορών.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος, με αφορμή την είδηση ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ”επιχείρηση διάσωσης” του μεγαλύτερου πιστωτή στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, Northern Rock, που επανέφερε τον προβληματισμό και για τις αμερικανικές τράπεζες, εν όψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, στη συνέχεια τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και κυρίως οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, ”βοήθησαν” τους βασικούς δείκτες να περιορίσουν τις απώλειές τους και τελικά να κλείσουν σε θετικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Paulson σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης στο CNBC τόνισε ότι ”υπάρχει ήπια βελτίωση σε μια σειρά αγορών που βρίσκονται υπό πίεση” και εξέφρασε την άποψη ότι χάρη στην καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ αλλά και η παγκόσμια οικονομία ”θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση”.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά 0,3% στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έναντι αύξησης κατά 1,5% τον προηγούμενο μήνα, ”διαψεύδοντας” τους αναλυτές που περίμεναν νέα ενίσχυση κατά 0,2%.

Άνω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan για το Σεπτέμβριο, καθώς ανήλθε στο 83,8 έναντι προσδοκιών για 83,5, γεγονός που αντιστάθμισε τον προβληματισμό για την ισχνή ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,3% χαμηλότερα των προσδοκιών για άνοδο κατά 0,5%.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν κατόρθωσαν να κάμψουν εντελώς την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, οι οποίοι αναμένουν με ενδιαφέρον την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 13.442,52 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,13% για την ημέρα και εβδομαδιαία άνοδο 2,5%. Ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.602,18 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,04% για την ημέρα και κέρδη 1,4% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 ενισχυμένος επίσης οριακά κατά 0,02% έκλεισε στις 1.484,25 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο +2,1%.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της KKR Financial, καθώς και η μετοχή της Genentech μετά την απόφαση της Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ότι θα επανεξετάσει την αίτηση της εταιρία για το φάρμακο Avastin για τον καρκίνο του μαστού.

Αντίθετα, υποχώρηση κατέγραψε ο τίτλος της Intel μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Merrill Lynch σε ”neutral” από ”buy” λόγω αποτίμησης.

Απώλειες σημείωσε και η μετοχή της American Express, η οποία υποβαθμίστηκε επίσης σε ”neutral” από τη Merrill Lynch λόγω προβληματισμού για την ισχνή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, διορθωτικά κινήθηκε η τιμή του ”μαύρου χρυσού” κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς έκλεισε στα 78,96 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 1,20%, παρόλο που ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 80,36 δολάρια.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε κατά 3,49%, στα 16,59 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 1,67%, στα 51 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,22%, στα 12,15 δολάρια.

Με απώλειες έκλεισαν οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.289,30 μονάδες με απώλειες 1,17%, Στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,51%, στις 7.497,74 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,49% χαμηλότερα, στις 5.538,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v