Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”κόκκινο” η Wall λόγω Greenspan, επιτοκίων

Διατηρεί τα αρνητικά πρόσημα η Wall Street, με τις ”αποθαρρυντικές” δηλώσεις του Alan Greenspan για την αμερικανική οικονομία και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πιστωτική κρίση να ενισχύουν την επιφυλακτικότητα εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Fed. Σημαντικές απώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι, αρνητικό πρόσημο στη Φρανκφούρτη.

Διατηρεί τα αρνητικά πρόσημα η Wall Street, με τις αποθαρρυντικές δηλώσεις του Alan Greenspan για την αμερικανική οικονομία και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πιστωτική κρίση να ενισχύουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Fed για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Federal Reserve ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι αρκετά ”σκοτεινές” και ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τρέχουσας αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, ενίσχυσαν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών που τηρούν στάση αναμονής εν όψει της αυριανής απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Κι αυτό γιατί μια σημαντική μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της μόνο κατά 25 μονάδες βάσης, αντί 50 που είναι το δεύτερο σενάριο.

Το αρνητικό κλίμα επιβαρύνουν περαιτέρω οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον πιστωτικό, καθώς η προσφυγή της βρετανικής Northern Rock στην Τράπεζα της Αγγλίας για έκτακτη χρηματοδότηση, επανέφερε τον προβληματισμό για διεύρυνση της πιστωτικής κρίσης και αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών, εν όψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, αρνητικό αντίκτυπο είχε και η υψηλότερη της αναμενόμενη υποχώρηση που εμφάνισε ο δείκτης μεταποίησης Empire, ο οποίος υποχώρησε στο 14,7 τον Σεπτέμβριο, από 25,1 τον προηγούμενο μήνα και έναντι προσδοκιών για διαμόρφωσή του στο 18.

Έτσι, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,27% και διαμορφώνεται στις 13.406,27 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,66% χαμηλότερα, στις 2.585,11 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,46%, στις 1.477,43 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Microsoft, μετά την απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση της εταιρίας για το πρόστιμο ύψους 497 εκατ. ευρώ που έχει λάβει με το αιτιολογικό ότι εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά.

Πτωτικά κινούνται επίσης οι μετοχές των American Express, Citigroup και JP Morgan, λόγω των εκτιμήσεων ότι η μείωση των επιτοκίων της Fed δεν θα είναι μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,69%, στις 6.182,80 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε 1,80% χαμηλότερα, στις 5.439,37 μονάδες, ενώ στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 7.479,85%, με απώλειες 0,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v