Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Κέρδη άνω του 1% σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006. Άνοδος 2,3% για τη Goldman Sachs. «Βουτιά» 4,9% για την τιμή του πετρελαίου, κάτω από τα 36 δολ. Ανέκαμψε το δολάριο.

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street καθώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών αναφορικά με τα επιτόκια.

Ειδικότερα η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

«Η επιτροπή κρίνει ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος στις συνθήκες στην αγορά εργασίας φέτος και έχει την εύλογη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αργότερα, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, σε συνέντευξη τύπου υποστήριξε πως αν η κεντρική τράπεζα περίμενε περισσότερο για την αύξηση των επιτοκίων θα διακινδύνευε να υπερβεί τους στόχους της και να αναγκαστεί να προχωρήσει σε απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Επιπλέον η Janet Yellen δεν έκρυψε την έκπληξή της για την συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 17.749 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,45% στις 2.073 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,51% στις 5.071 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,3%) και General Electric (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι DuPont (-0,4%) και Exxon Mobil (-0,35%).

Στην αγορά συναλλάγματος, η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, γύρισε ανοδικά το δολάριο έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0919 από 1,0932 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «βουτιά» 4,9% στα 35,52 δολάρια ανά βαρέλι εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1% στα 1.073 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφτασε να διαπραγματεύεται έως το 2,33% για να υποχωρήσει προς το τέλος της ημέρας στο 2,29%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v