Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στο πετρέλαιο

«Βουτιά» 310 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones. Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Αύγουστο για τον S&P. Απώλειες για Du Pont (-5,7%) και Dow Chemical (-2,9%) παρά το deal. Σε χαμηλό 7 ετών το πετρέλαιο κάτω από τα 36 δολ. Χαμηλότερα το δολάριο έναντι του ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, η προειδοποίηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας ότι η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου θα συνεχίσει να κρατά χαμηλά τις τιμές, οδήγησε το πετρέλαιο σε νέο χαμηλό επτά ετών, κάτω ακόμα και από τα 36 δολάρια ανά βαρέλι. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 3,1% στα 35,62 δολάρια ενώ στην εβδομάδα η πτώση ήταν η μεγαλύτερη του έτους κατά 11%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ καθώς ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 91,8 μονάδες έναντι 91,3 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 92 μονάδες.

Επιπλέον το Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% έναντι 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της BMO Private Bank, Jack Ablin, "Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων δεν ήταν τόσο άσχημα ώστε η Fed να αλλάξει γνώμη για τα επιτόκια. Ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται στην αγορά οφείλονται στην συνεχή πτώση της τιμής του πετρελαίου, σαφής ένδειξη της παγκόσμιας επιβράδυνσης».

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την επιβεβαίωση της συγχώνευση της Du Pont (-5,7%) με την Dow Chemical (-2,9%) καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν τα κέρδη από την άνοδο των μετοχών τις προηγούμενες μέρες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,76% ή 310 μονάδων στις 17.265, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,94% στις 2.012 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,21% στις 4.933 μονάδες.
Στην εβδομάδα ο Dow Jones έχασε 3,3%.

Πρωταγωνιστής της πτώσης ήταν ο ενεργειακός κλάδος (-3,88%) με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 3% και 1,4% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0971 από 1,0943 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.075,7 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 0,8%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δέκα μονάδες βάσης στο 2,13%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε μηνών.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v