Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και Κίνα πίεσαν τη Wall Street

Πτώση 162 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones. Οριακές απώλειες για τον Nasdaq. Η Κίνα επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Τρίτη διαδοχική πτώση για την τιμή του πετρελαίου. Ανέκαμψε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο, οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές το Νοέμβριο στην Κίνα μειώθηκαν για πέμπτο και δέκατο τρίτο διαδοχικό μήνα, αντίστοιχα. 

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Philadelphia Trust Co, Richard Sichel, "η αμερικανική οικονομία μπορεί να πηγαίνει αρκετά καλά, ωστόσο στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και άλλες χώρες όπως η Κίνα που αποδεικνύει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι τόσο ισχυρή».

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στην χρηματιστηριακή αγορά και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου ακόμα και κάτω από τα 37 δολάρια ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το πετρέλαιο κατέγραψε «βουτιά» 5,8%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,91% ή 162 μονάδων στις 17.569, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 2.064 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,07% στις 5.098 μονάδες.

Για τον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0.2%) και Mc Donalds (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Caterpillar (-2,65%) και Exxon Mobil (-2,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0899 δολ. από 1,0838 δολ. την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,4% και σε σχέση με το γεν στα 122,90.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 37,51 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά στα 1.075,30 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,23%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v