Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η Wall Street

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις 28 Σεπτεμβρίου κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο οι επενδυτές. «Άλμα» 3,3% σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ανέκαμψε το πετρέλαιο πάνω από τα 41 δολ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς η Janet Yellen στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο άφησε να εννοηθεί ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, ενώ ο Μάριο Ντράγκι «απογοήτευσε» τις αγορές.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Fed για άλλη μια φορά εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς απασχόλησης, ενώ δεν έκρυψε τη βεβαιότητά της ότι ο χαμηλός πληθωρισμός δε θα διατηρηθεί για πολύ ακόμα.

Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας του Νοεμβρίου, τα οποία χαρακτηρίζονται κρίσιμα από τους αναλυτές καθώς σε περίπτωση που είναι καλά, τότε, θεωρείται βέβαιο πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο μερίδα αναλυτών δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ότι μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να καθηλώσει την αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στις 55,9 μονάδες το Νοέμβριο από 59,1 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση μόλις στις 57,5 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ISM από το 2008.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 269.000 αιτήσεις.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, προβλημάτισε τους επενδυτές η απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει χωρίς να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ενδεικτικά τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι «βούλιαξαν» 3,5%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,42% στις 17.478 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,42% στις 2.050 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,66% στις 5.038 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (-3%), Goldman Sachs (-2.65%) και Nike (-2,6%) ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι Wal-Mart (+1,2%) και General Electric (+0.2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ «εκτοξεύτηκε» 3,3% έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε στο 1,0975 δολ. από 1,0616 δολ. την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από το 2009.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό Φεβρουαρίου 2010 καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στα 1.062 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κατέγραψε «άλμα» 14 μονάδων βάσης στο 2,32%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v