Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη το Νοέμβριο στη Wall Street

Μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα η Wall Street. Στο επίκεντρο τα macro και τα επιτόκια. Μηνιαία κέρδη 0,3% για Dow Jones, 1,1% για Nasdag και μόλις 0,1% για S&P. Κοντά σε υψηλό οχτώ μηνών το δολάριο. «Βουτιά» 10,6% για το πετρέλαιο το Νοέμβριο.

Με πτώση έκλεισε η Wall Street εν' αναμονή μιας εβδομάδας γεμάτης από κρίσιμες μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ και σημαντικών αποφάσεων της ΕΚΤ για τις οικονομίες στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα, την Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου αναμένεται να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. «Τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης θα καθησυχάσουν εν μέρει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη», επισημαίνουν αναλυτές.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI «βούλιαξε» στις 48,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 56,2 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,44% στις 17.720 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,48% στις 2.080 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 5.109 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2%) και Chevron (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η Wal-Mart Stores (-1,65%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 8 μηνών έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,2% στο 1,0576 δολ. από 1,0594 δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού μπορεί να ενισχύθηκε σήμερα 0,6% στα 1.062,4 δολ./oz, ωστόσο κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2013 καθώς κινήθηκε χαμηλότερα 6,9% στα 1.056 δολ./oz.

Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε «βουτιά» 10,6% τον Νοέμβριο ενώ σήμερα υποχώρησε μόλις 0,1% στα 41,65 δολάρια ανά βαρέλι.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v