Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και Yellen «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο εξαιτίας της «βουτιάς» της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολ. Γύρισε αρνητικός ο Dow Jones για το 2015. Στο επίκεντρο η Yellen και οι χρησμοί της για τα επιτόκια. Κοντά σε χαμηλό έξι ετών ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street με αφορμή τη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 4,6% στα 39,94 δολ. καθώς αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος τόσο από την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων για 10η διαδοχική εβδομάδα όσο και από τις εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή αργού για αρκετό καιρό ακόμα.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι δηλώσεις- ομιλίες Κεντρικών Τραπεζιτών, εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων ανεργίας του Νοεμβρίου την Παρασκευή.

Σήμερα, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen υποστήριξε σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον ότι θα δημιουργηθούν ρίσκα στην οικονομία σε περίπτωση που παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο.

Ακόμα πιο ξεκάθαρη ήταν η θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ατλάντα, Dennis Lockhart ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αναγκαστική» την απόφαση.

Επιπλέον δόθηκε στη δημοσιότητα η Beige Book όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τρέχει με ήπιους ρυθμούς.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, τον Νοέμβριο δημιουργήθηκαν 217.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έναντι 190.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντίστοιχα, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο γ' τρίμηνο αυξήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά 2,2%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,89% στις 17.730 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,08% στις 2.080 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,65% στις 5.123 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 2,3% και 2,8% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο επέστρεψε ανοδικά έναντι του ευρώ καθώς διαμορφώθηκε στο 1,0593 δολ. από 1,0633 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κατέγραψε πτώση 0,9% στα 1.053 δολ./oz, ήτοι σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2010.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v