Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων ο S&P

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street αν και απογοήτευσε η μεταποίηση στις ΗΠΑ. Πάνω από τις 2.100 μονάδες ο S&P για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου. Στο επίκεντρο η Fed. Ανέκαμψε το ευρώ από το χαμηλό σχεδόν οχτώ μηνών. Υψηλότερα το πετρέλαιο.

Με αξιόλογη άνοδο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street παρά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε το Νοέμβριο σε χαμηλό Ιουλίου 2009 καθώς διαμορφώθηκε στις 48,6 μονάδες έναντι 50,1 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της TD Ameritrade, J.J. Kinahan «η μέτρηση του ISM ήταν καταστροφική». Ωστόσο επισήμανε ότι «πιθανότατα η κακή μεταποίηση δε θα αποτρέψει τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εντός του Δεκεμβρίου».

Στον αντίποδα, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1% τον Οκτώβριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον για τα στοιχεία ανεργίας του Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως θα είναι ο καταλύτης που θα επιτρέψει στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,95% στις 17.888 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,09% στις 2.103 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,93% στις 5.156 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο S&P ανήλθε πάνω από τις 2.100 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Για τον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+3,2%) και Merck & Co (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Caterpillar (-1,4%) και Apple (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό σχεδόν 8 μηνών έναντι του ευρώ καθώς διαμορφώθηκε στο 1,0629 δολ. από 1,0564 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 41,85 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κατέγραψε πτώση 0,2% στα 1.063 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,15%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v