Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφια πτώση για τον Dow Jones

Τρίτη σερί πτώση στη Wall Street με τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες 203 μονάδων. Έχασε τις 5.000 μον. ο Nasdaq. Προβλημάτισαν οι λιανικές πωλήσεις. Σε χαμηλό δύο μηνών το πετρέλαιο, κάτω από τα 41 δολ. Τέταρτη εβδομάδα πτώσης για τον χρυσό.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων και οι νέες ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο οδήγησαν σε τρίτη διαδοχική πτώση τους δείκτες στη Wall Street.

Συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις 0,1% έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Επιπλέον οι τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση 0,4%.

Η οριακή αύξηση των λιανικών πωλήσεων είχε αρνητικό αντίχτυπο στις μετοχές του κλάδου με την J.C. Penney να «βουλιάζει» 16% παρόλο που η διοίκηση ανακοίνωσε μικρότερες των αναμενόμενων ζημιές στο γ' τρίμηνο.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο μετά τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 41 δολ. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 1,4% και 1,7% αντίστοιχα.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει το ζήτημα των επιτοκίων. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,16% ή 203 μονάδων στις 17.245, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,12% στις 2.023 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,54% στις 4.928 μονάδες.

Επιπλέον, οι δείκτες σημείωσαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Σεπτέμβριο. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones υποχώρησε 3,7%, ο S&P 3,6% και ο Nasdaq 4,3%.

Από πλευράς αποτελεσμάτων, η μετοχή της Cisco υποχώρησε 5,8% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων κερδών και εσόδων στο τρίμηνο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 52 σεντς, καταγράφοντας άνοδο 2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0753 δολ. από 1,0814 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε πτώση 2,4% στα 40,74 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το αργό «βούλιαξε» 8%.

Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% στα 1.080 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 0,6%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,27%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v