Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επιτόκια προβλημάτισαν τη Wall Street

Οριακή άνοδο κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P. Πτώση για τον δείκτη Nasdaq. Απώλειες 3,2% για τη μετοχή της Apple. Στο επίκεντρο τα επιτόκια. Σε υψηλό επτά μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ. Πάνω από τα 44 δολ. ανέκαμψε το πετρέλαιο. Δεύτερη ημέρα ανόδου για την τιμή του χρυσού.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι μπρος την πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο από την Fed.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς ανησυχούν πως μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα καθηλώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός στην αμερικανική αγορά και από τη νέα ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα έπιασε υψηλό επτά μηνών στο 1,068 από 1,0753 την προηγούμενη μέρα και σύμφωνα με τους νόμους της οικονομίας, το ακριβό δολάριο θα μειώσει τη ζήτηση για τα αμερικανικά προϊόντα.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στην Κίνα καθώς ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 1,3% έναντι 1,6% τον προηγούμενο μήνα και 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η συγκεκριμένη μέτρηση δείχνει ότι παραμένουν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 17.758 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,15% στις 2.081 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 5.083 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ υποχώρησαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά 0,5%.

Από πλευράς τίτλων, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσε η DR Horton οδήγησαν τη μετοχή σε «άλμα» 8,2%.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Apple (-3,2%) καθώς η Credit Suisse χαρακτήρισε αδύναμη τη ζήτηση για τα νέα iPhone 6 και προέβλεψε μείωση 6% στα κέρδη ανά μετοχή το 2016.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 57 σεντς, καταγράφοντας «βουτιά» 7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε άνοδο 0,8% στα 44,21 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.088,5 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,32%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v