Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίχασε τη Wall Street η απασχόληση

Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq. Υποχώρησε ο S&P. Καλά τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο οι επενδυτές. Σε υψηλό έξι μηνών το δολάριο. Έβδομη σερί πτώση για τον χρυσό. Εβδομαδιαία "βουτιά" 4,9% για το πετρέλαιο.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε στο 5% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα ενώ οι νέες θέσεις εργασίας κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν στις 271.000 έναντι 137.000 τον Σεπτέμβριο και 180.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο τα καλά στοιχεία απασχόλησης προβλημάτισαν τους επενδυτές καθώς πλέον βλέπουν να πλησιάζει η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen είχε δηλώσει ότι «είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο καθώς έχουν υποχωρήσει τα διεθνή ρίσκα».

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στη χρηματιστηριακή αγορά από την ενίσχυση του δολαρίου σε υψηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά 1,4% στο 1,0738. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές «το ακριβό δολάριο θα αποτελέσει βαρίδι για τις εξαγωγές μεγάλων αμερικανικών ομίλων».

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 17.910 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 2.099 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 5.147 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο εξαιτίας της νέας πτώσης της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 45 δολ. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 0,6% και 0,4%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, χαμηλότερα 4,6% κινήθηκε και η μετοχή της Kraft Heinz μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 66 σεντς, καταγράφοντας «άλμα» 5,6%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου «εκτοξεύτηκε» κατά δέκα μονάδες βάσης στο 2,33%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε πτώση 2% στα 44,29 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 4,9%.

Παράλληλα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,5% στα 1.087 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία «βουτιά» 4,7%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v