Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Πτώση στη Wall Street καθώς προβλημάτισαν οι δηλώσεις της Janet Yellen για τα επιτόκια. Καλά τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. "Βουτιά" 26% για τη μετοχή της Groupon. Απώλειες 3,3% για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό τριών μηνών το δολάριο.

Οι δηλώσεις της Janet Yellen για τα επιτόκια σε συνδυασμό με μια σειρά από καλά μακροοικονομικά στοιχεία και μικτά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν τελικά σε απώλειες τη Wall Street.

Συγκεκριμένα το εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε 15% στα 40,8 δισ. δολάρια εξαιτίας της εντυπωσιακής αύξησης των εξαγωγών κατά 16% και της μείωσης των εισαγωγών κατά 1,8%.

Επιπλέον, υψηλό τριών μηνών έπιασε ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ καθώς ανήλθε στις 59,1 μονάδες έναντι 56,9 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, στο μέτωπο της απασχόλησης, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 182.000 τον Οκτώβριο έναντι 190.000 τον προηγούμενο μήνα και 180.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall Street καθώς η δήλωση της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, ότι «είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο», προκάλεσε προβληματισμό και ήπια πτώση στους δείκτες.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,28% στις 17.868 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 2.102 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,06% στις 5.142 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο εξαιτίας της νέας μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 1,4% και 1%, αντίστοιχα.

Επιπλέον η μετοχή της Groupon «βούλιαξε» 26% καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης.
Αντίστοιχα, χαμηλότερα 20% κινήθηκε και ο τίτλος της Avon Products εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στο γ' τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Michael Kors ενισχύθηκε 7% καθώς τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 72 σεντς, καταγράφοντας πτώση 13%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,0899 δολ. από 1,0964 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε «βουτιά» 3,3% στα 46,32 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 1.106 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,23%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v