Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ώθηση στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με τον S&P να εδραιώνεται πάνω από τις 2100 μονάδες. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο ενεργειακός κλάδος. Κέρδη 3,4% για τη μετοχή της Chevron. «Άλμα» 3,8% για το πετρέλαιο. Χαμηλότερα ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μικρή άνοδο κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο κόντρα στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Wells Fargo, John Manley, "Υποψιάζομαι ότι η άνοδος του S&P πάνω από τις 2100 μονάδες κάνει τους επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς. Τα κέρδη των εισηγμένων δεν είναι πολύ καλά αλλά δεν είναι και άσχημα. Επιπλέον η Fed έχει την αγορά σε εγρήγορση για πιθανή αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους».

Σημειώνεται ότι αναλυτές της Societe Generale χαρακτήρισαν μικτά τα αμερικανικά εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων του δείκτη S&P. Σύμφωνα με σχετική έκθεση μόλις το 51% των εισηγμένων έχει έως τώρα ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα έναντι 52% που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες κερδοφορίας για το επόμενο έτος.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν 1% τον Σεπτέμβριο ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε «βουτιά» 6,9%.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 17.918 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 2.110 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,35% στις 5.145 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν κέρδη 3,4% και 1,8%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, οδήγησαν σε άνοδο τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ενδεικτικά οι τίτλοι των Ford και General Motors ενισχύθηκαν 0,4% και 0,6% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Kellogg Co υποχώρησε 3,8% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων εσόδων γ' τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,83 σεντς, καταγράφοντας πτώση 1,6%. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το δικαίωμα είχε τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης εν αναμονή σημαντικών ανακοινώσεων από την διοίκηση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,0941 δολ. από 1,1015 τη Δευτέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε «άλμα» 3,8% στα 47,90 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,9% στα 1.114 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,22%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v