Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια και δολάριο πίεσαν τη Wall Street

Τέταρτη διαδοχική πτώση στη Wall Street με τους Dow Jones και Nasdaq να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%. Στο επίκεντρο η πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και το ακριβό δολάριο. Κάτω από τα 44 δολ. η τιμή του πετρελαίου. Άνοδος για τον χρυσό μετά από πτωτικό σερί επτά ημερών.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street στον απόηχο των καλών στοιχείων ανεργίας τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ανεργία όσο και ο πληθωρισμός είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα αξιολογήσει η Fed προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Fort Pitt Capital Group, Kim Forrest, «οι αγορές δεν μπορούν να ξεφύγουν από το «βάρος» μιας πιθανής απόφασης της Fed για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο».

Επιπλέον, αρνητικά επιδρά στην αγορά, η παραμονή του δολαρίου σε υψηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ- αν και υποχώρησε οριακά- και συγκεκριμένα στο 1,0754 δολ. από 1,0742 την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι το ακριβό δολάριο αναμένεται να πλήξει τις εξαγωγές μεγάλων αμερικανικών ομίλων. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα έπιασε υψηλό 2,5 μηνών σε σχέση με το γεν στα 123,25.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,01% στις 17.730 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,96% στις 2.079 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,01% στις 5.095 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, για άλλη μια φορά, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο εξαιτίας της νέας πτώσης της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 44 δολ. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 2% και 1,7%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, «βουτιά» 12% κατέγραψε ο τίτλος της Hertz μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων εσόδων στο τρίμηνο λόγω του «ακριβού» δολαρίου.

Στον αντίποδα, άνοδο 7,8% σημείωσε η μετοχή της Dean Foods καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε κέρδη έναντι ζημιών στο προηγούμενο τρίμηνο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 62 σεντς, καταγράφοντας «βουτιά» 5,9%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε για έκτη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,36%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε απώλειες 1% στα 43,87 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού τερμάτισε πτωτικό σερί επτά ημερών καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.088 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v