Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 254 μονάδων για τον Dow Jones

Με απώλειες άνω του 1% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street. Ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Πτώση 2,5% για Chevron και 2,7% για Exxon Mobil. Στο επίκεντρο τα επιτόκια. Κάτω από τα 42 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό πέντε ετών ο χρυσός.

Πτώση στη Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών για άλλη μια συνεδρίαση τον ενεργειακό κλάδο την ώρα που οι επενδυτές βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο από τη Fed.

Ειδικότερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ενεργειακές μετοχές μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 42 δολ. με αφορμή την ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ ότι το πλεόνασμα στα αποθέματα αργού στις ανεπτυγμένες οικονομίες έπιασε υψηλό 10 ετών.

Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 2,5% και 2,7% αντίστοιχα.

Παράλληλα παραμένει αρνητικός ο αντίχτυπος από την πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο από τη Fed.

Σήμερα, η Janet Yellen σε ομιλία της στο συνέδριο νομισματικής πολιτικής, απέφυγε να αναφερθεί ή έστω να δώσει περεταίρω ενδείξεις για τις προθέσεις της Fed αναφορικά με τα επιτόκια.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της State Street Global Advisor, Michael Arone, «Μετά την ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, πλέον οι επενδυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα μακροοικονομικά στοιχεία και ιδιαίτερα στην πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο».

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες στις 276.000 αιτήσεις.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,44% ή 254 μονάδων στις 17.447, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,4% στις 2.045 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,22% στις 5.005 μονάδες.

Από πλευράς αποτελεσμάτων, η μετοχή της Kohl Corp. ενισχύθηκε 6,3% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών και εσόδων στο γ' τρίμηνο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 51 σεντς, καταγράφοντας νέα «βουτιά» 4,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ στο 1,0769 δολ. από 1,0744 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε πτώση 2,8% στα 41,75 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.081 δολ./oz, σε χαμηλό πέντε ετών.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v