Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πάνω- κάτω έφερε η βιοτεχνολογία στη Wall Street

Απώλειες για τους Nasdaq και S&P σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Κράτησε τα κέρδη ο Dow Jones. «Βουτιά» 4,9% για τις μετοχές της βιοτεχνολογίας. "Άλμα" 8,8% για τη Nike. Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες. Εντός του 2015 η αύξηση των επιτοκίων λέει η Yellen.

Με πτώση έκλεισαν οι Nasdaq και S&P μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές βιοτεχνολογίας παρά τα ισχυρά κέρδη στην έναρξη αλλά και στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης. Ενδεικτικά ο δείκτης Nasdaq γύρισε σε πτώση 1,4% από άνοδο 1%.

Τελικά ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 1,02% στις 4.686 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,06% στις 1.931 μονάδες ενώ ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,7% στις 16.315 μονάδες,. Στην εβδομάδα ο Nasdaq υποχώρησε 2,9%, ο S&P 1,4% και ο Dow Jones 0,4%.

Νωρίτερα, ράλι είχε προκαλέσει στη Wall Street η ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen η οποία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας ενώ εκτίμησε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Επιπλέον υποστήριξε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν έχει αποδυναμωθεί τόσο ώστε να έχει αρνητικό αντίχτυπο στην αμερικανική οικονομία.

Αντίστοιχα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από την ανοδική αναθεώρηση της αμερικανικής ανάπτυξης στο β' τρίμηνο. Ειδικότερα ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε στο 3,9% από 3,1% προηγουμένως. Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, η ανάπτυξη τονώθηκε από την αύξηση τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες όσο και στις εταιρικές επενδύσεις.

Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών κράτησαν και τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα οποία μπορεί να υποχώρησαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις 87,2 μονάδες από 91,9 προηγουμένως, ωστόσο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε η έστω μικρή υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών PMI στις 55,6 μονάδες από 56,1 τον Αύγουστο.

Πρωταγωνιστής της ανόδου στον Dow Jones ήταν η μετοχή της Nike καθώς ανακοίνωσε καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις λόγω των ισχυρών εσόδων από την Κίνα. Η μετοχή της Nike ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με «άλμα» 8,8%.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Caterpillar υποχώρησε 1,2% στον απόηχο της χθεσινής απόφασης να προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας έως το 2018 λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Επιπλέον, οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στον κλάδο της βιοτεχνολογίας προκάλεσαν βαριές απώλειες στον δείκτη Nasdaq.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,60 σεντς, με πτώση 1,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ μετά από διήμερη πτώση. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,6% στο 1,1175 από 1,1233 την Πέμπτη.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,16% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,65%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,8% στα 45,70 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 2,3%. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.145 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v