Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα-πετρέλαιο ”έριξαν” την Wall Street

Οι νέες ανησυχίες για τις πιστωτικές αγορές που ήλθαν στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της American Home Mortgage Investment Corp ότι ενδεχομένως να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία αφού δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της, και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, ”οδήγησε” σε κλείσιμο της Wall Street με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Η αισιοδοξία δεν κράτησε για πολύ, καθώς νέες ανησυχίες για τις πιστωτικές αγορές ήλθαν στο προσκήνιο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν επίπεδα-ρεκόρ.

Η μετοχή της American Home Mortgage Investment κατέγραψε πτώση σχεδόν 90%, μετά την ανακοίνωσή της ότι δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της και ότι έχει ήδη προσλάβει συμβούλους για να εξετάσει τις επιλογές της, περιλαμβανομένης της ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων.

Με απώλειες 12,4% έκλεισε η μετοχή της Alcatel-Lucent, η οποία ανακοίνωσε ζημιές μεγαλύτερες του αναμενόμενου για το β’ τρίμηνο.

Οι αναφορές για συμφωνία πώλησης της Dow Jones στην News Corp έστειλε την μετοχή της μεν πρώτης 11,3% υψηλότερα, της δεύτερης όμως 0,4% χαμηλότερα.

Με κέρδη έκλεισε η μετοχή της General Motors, η οποία ανακοίνωσε επιστροφή της στην κερδοφορία.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,10% στις 13.211,99 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq απώλεσε 1,43% στις 2.546,27 μονάδες, ενώ κατά 1,26% υποχώρησε ο δείκτης S&P 500, που έκλεισε στις 1.455,27 μονάδες.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,42%, στα 11,83 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,40%, στα 15,03 δολάρια. Απώλειες 1,26% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 44,75 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου, που άγγιξε ενδοσυνεδριακά και τα 78,28 δολάρια το βαρέλι, διαμορφώθηκε στα 78,22 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξάνει τις προσδοκίες για την ζήτηση ενέργειας.

Την ίδια ώρα, το δολάριο κατέγραψε και νέα υποχώρηση έναντι του ευρώ και της στερλίνας, την δεύτερη γι’ αυτόν τον μήνα. Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 1,2% έναντι του ευρώ αυτόν τον μήνα και 1,3% έναντι της στερλίνας (πτώση 3,8% από τις αρχές του έτους και στις δυο περιπτώσεις).

Αντιθέτως, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, που βρήκαν στήριγμα στην ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς νωρίτερα σήμερα.

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 2,48% στις 6.360,10 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,71% στις 7.584,14 μονάδες, ενώ υψηλότερα κατά 1,85% στις 5.751,08 μονάδες έκλεισε ο δείκτης CAC του Παρισιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v