Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στο ανοδικό σερί της Wall Street

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα, ”έστειλαν” τον Dow τουλάχιστον 100 μονάδες χαμηλότερα, ενδοσυνεδριακά, με τις απώλειες να μειώνονται στο κλείσιμο.

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, που μάλλον δεν ήταν καθησυχαστικές για τους επενδυτές, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες όπως Intel και Yahoo, ”έστειλαν” τον Dow τουλάχιστον 100 μονάδες χαμηλότερα, ενδοσυνεδριακά.

Ο δείκτης έκλεισε τελικά στις 13.918,22 μονάδες, με πτώση της τάξης του 0,38%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, αν και ”μαζεύτηκε” προς το τέλος της συνεδρίασης, για να κλείσει με πτώση 0,47% στις 2.699,49 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κατά 0,21% στις 1.546,17 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Intel πίεσε σημαντικά τα blue chips και τον Nasdaq, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 5%, μετά την ανακοίνωση περιθωρίων κέρδους που ήταν χαμηλότερα των στόχων της εταιρείας.

Πτώση πάνω από 5% σημείωσε και η μετοχή της Yahoo, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των IBM και eBay, πριν την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο (μετά την λήξη της συνεδρίασης).

Η Bear Stearns, η οποία ανακοίνωσε ότι δυο hedge funds της – με μεγάλη έκθεση στην αγορά στεγαστικών χαμηλής φερεγγυότητας- στην ουσία δεν έχουν καμία αξία, ”έγραψε” απώλειες περίπου 1%.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,04%, στα 12,51 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,14%, στα 16,12 δολάρια. Άνοδος της τάξης του 0,09% για το δικαίωμα της , στα 46,90 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση των μειωμένων αποθεμάτων πετρελαίου και των υπολοίπων προϊόντων, με σημαντικότερη την μη αναμενόμενη μεγάλη μείωση στα αποθέματα της βενζίνης, πυροδότησαν το σημερινό ανοδικό ράλι του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο για την σειρά του Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 1,36% κλείνοντας στα 75,03 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 5,015%.

Το δολάριο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο , αν και νωρίτερα υποχώρησε σε νέα χαμηλά έναντι του ευρώ και της στερλίνας.

Μια ακόμα συνεδρίαση στο ”κόκκινο” για τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,80% στις 7.893,61 μονάδες, ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 6.567,10 μονάδες, ενώ κατά 1,69% χαμηλότερα, στις 5.995,97 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης CAC του Παρισιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v