Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλευτικές: Υψηλές αποδόσεις και το 2008

Σχεδόν απόλυτα βέβαιοι ότι οι υψηλές αποδόσεις των μετοχών μεταλλευτικών ομίλων θα διατηρηθούν όχι μόνο φέτος αλλά και το 2008, εμφανίζονται οι αναλυτές. Σύμφωνα με τη Lehman Brothers, για το 2008 το περιθώριο ανόδου των μετοχών αυτών θα κυμανθεί από 10% έως 20%.

Μεταλλευτικές: Υψηλές αποδόσεις και το 2008
Οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι εισηγμένο στη βρετανική χρηματαγορά, κυριολεκτικά ”λάμπουν” από την αρχή του 2007, με άνοδο που κυμαίνεται από 27% έως και 60%.

Η τάση αυτή προβλέπεται, από κορυφαίους αναλυτές, ότι θα συνεχιστεί, καθώς τα στοιχεία που ”διέπουν” τον κλάδο είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά: συνεχείς εξαγορές και συγχωνεύσεις (η αξία τους έχει φθάσει στα 69 δισ. δολάρια φέτος), αλλά και διατήρηση των τιμών για τα περισσότερα μέταλλα σε υψηλό επίπεδο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, το έναυσμα για μεγαλύτερη αισιοδοξία εκ μέρους των αναλυτών έδωσε η πρόσφατη προσφορά εξαγοράς της Alcan από τη Rio Tinto έναντι 38,1 δισ. δολαρίων.

Η εξαγορά αυτή δεν θα είναι η μοναδική φέτος, υποστηρίζουν οι ειδικοί, και θέτουν ως πιθανούς στόχους τις εταιρίες Alcoa, Lonmin και Vedanta (η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Ινδία).

Σύμφωνα με τη Lehman Brothers, οι μετοχές ευρωπαϊκών μεταλλευτικών ομίλων έχουν περιθώριο ανόδου από 10% έως και 20% το 2008.

”Από τη στιγμή που η παραγωγή δεν αυξάνει, ενώ η ζήτηση παραμένει σε υψηλό επίπεδο -κυρίως από Ινδία και Κίνα- είναι απόλυτα φυσικό οι μετοχές του κλάδου να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις”, σημειώνει στο report της η Lehman.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v