Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικά κέρδη στη Wall από deals και ομόλογα

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, την υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων κάτω από το 5% και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ να τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, την υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων κάτω από το 5% και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ να τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 13.535.43 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,95%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,12% και διαμορφώθηκε στις 2.632,30 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.519,43 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,07%.

Την ανοδική αντίδραση τροφοδότησαν για μια ακόμη φορά οι ανακοινωθείσες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Συγκεκριμένα, στο προσκήνιο βρέθηκε ο τίτλος της καναδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών BCE, η οποία δέχθηκε πρόταση εξαγοράς ύψους 48,5 δισ. δολαρίων από ομάδα private equities με επικεφαλής το private equity Ontario Teachers Pension Plan.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον προέλκυσε επίσης η μετοχή της βρετανικής εταιρίας καλωδιακής τηλεόρασης Virgin Media, η οποία επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε πρόταση εξαγοράς ύψους 11,7 δισ. δολαρίων από το private equity Carlyle Group.

Κέρδη κατέγραψε επίσης ο τίτλος της AT&T Corp, η οποία αργά την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Dobson Communications, έναντι 2,8 δισ. δολαρίων.

Τέλος, κινητικότητα παρατηρήθηκε στον τίτλο της εταιρίας κατ’ οίκον νοσηλείας Manor Care Inc., μετά την ανακοίνωση ότι αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς του private equity Carlyle Group, ύψους 6,3 δισ. δολαρίων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον που προκάλεσαν τα νέα επιχειρηματικά deals ενίσχυσε περαιτέρω η απρόσμενη άνοδος που σημείωσε ο δείκτης βιομηχανίας ISM στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στο 56%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί από τον Απρίλιο του 2006, από το 55% που ήταν τον Μάιο και έναντι εκτιμήσεων για οριακή άνοδό του στο 55,1%.

Θετικά δέχθηκε τέλος, η αγορά και την υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων κάτω από το 5% για πρώτη φορά από τις 6 Ιουνίου, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ελπίδες των επενδυτών για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Εν τω μεταξύ, παρά τις πτωτικές συνεδριάσεις πριν από το άνοιγμα του floor, η πετρελαϊκή τιμή κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση νέο υψηλό δεκαμήνου κλείνοντας στα 71,09 δολάρια το βαρέλι.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 1,75% στα 11,65 δολάρια, ενώ αντίθετα το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,09% στα 15,38 δολάρια. Απώλειες 0,98% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 45,52 δολάρια.

Πτωτικά ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,26% και έκλεισε στις 6.590,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε στις 7.958,24 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,61%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 6.026,95 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v