Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα και απώλειες στην Wall Street

Οι φόβοι για την διεθνή οικονομία ανεβάζουν τα επίπεδα μεταβλητότητας και πιέζουν τις διεθνείς αγορές. Επικίνδυνα ξεσπάσματα του δείκτη Vix, δυσοίωνα macro και Q4 στην Wall Street. Πτώση πετρελαίου, «βουτιά» χαλκού.

Οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία και η συνεχιζόμενη πτώση στις αγορές εμπορευμάτων κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές, ανεβάζοντας τα επίπεδα επενδυτικής νευρικότητας. Επιτείνουν τις πιέσεις στο χρηματιστήριο της Wall Street δυσοίωνα εγχώρια στατιστικά μεγέθη αλλά και απογοητευτικές επιχειρηματικές ανακοινώσεις.

Ο δείκτης Dow Jones εμφανίζει απώλειες 0,9% στις 17.453 μονάδες, ο S&P υπχοωρεί 0,6%, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,13% χαμηλότερα στις 4.607 μονάδες.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο δείκτης «φόβου» της Wall Street, έχει εμφανίσει διακύμανση άνω του 10% σε τρεις συνεδριάσεις του νέου έτους, ποσοστό υψηλό που υποδεικνύει επενδυτική νευρικότητα. Ο δείκτης S&P 500 έχει εμφανίσει διακύμανσης κατά μέσο όρο 0,95% ημερησίως το 2015 σε σύγκριση με ημερήσια μέση μεταβολή 0,53% το 2014, που ήταν το πιο ήρεμο έτος για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 2006.

Η μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και της χθεσινής συνεδρίασης, κατά την οποία ο Dow ενισχύθηκε έως 280 μονάδες αλλά έκλεισε εντέλει με πτώση 0,2%.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι επιπτώσεις σε ευρύ φάσμα επιχειρήσεων παραμένει βασικός παράγοντας για τις επενδυτικές ανησυχίες. Σήμερα, το συμβόλαιο του αργού υποχωρεί μόνο 17 σεντς στα 45,75 δολάρια ανά βαρέλι.

Εντονη είναι η πτώση σε άλλες αγορές εμπορευμάτων, με την τιμή του χαλκού να βουλιάζει 6% στις ασιατικές συναλλαγές.

Η υποβάθμιση της πρόβλεψης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την διεθνή ανάπτυξη αποτελεί βασικό καταλύτη για τις πιέσεις. Ο διεθνής οργανισμός πρόβλεψε ανάπτυξη 3% για το 2015, από προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%.

Αρνητική είναι η επίδραση των επιχειρηματικών ανακοινώσεων, καθώς τα αποτελέσματα της τράπεζας JPMorgan Chase (-1,6%) δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές και η μετοχή υποχωρεί.

Η Telsa Motors βουλιάζει σχεδόν 8% μετά την δήλωση του επικεφαλής Elon Musk ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα έχει καθαρό κέρδος πριν το 2020.

Αποτελέσματα ανακοινώνουν επίσης σήμερα η Wells Fargo & Co., η Kinder Morgan, η GameStop Corp. (+10%) κ.α. αμερικανικές εισηγμένες.

Δυσμενής είναι και η στατιστική ανακοίνωση της ημέρας για την αμερικανική οικονομία. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις πλην αυτοκινήτων, βενζίνης, οικοδομικών υλικών και υπηρεσιών τροφίμων, μειώθηκαν αναπάντεχα 0,4% τον Δεκέμβριο κατόπιν αύξησης 0,6% τον Νοέμβριο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκδηλώνουν διορθωτικές κινήσεις, παρά την θετική σε γενικές γραμμές απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ.

Δύσκολες ήταν οι συνεδριάσεις και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei στο Τόκιο να κλείνει 1,7% χαμηλότερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v