Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακές πιέσεις στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον ενεργειακό κλάδο. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα. Άνοδος 0,5% για τη μετοχή της Alcoa. Σε χαμηλό 15 μηνών η Google. Υψηλότερα 1,5% ο χρυσός. Έχασε και τα 46 δολ. το πετρέλαιο.

Σε πτωτικό κανάλι παρέμεινε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση πριν την έναρξη δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου.

Για άλλη μια συνεδρίαση, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος καθώς συνεχίστηκε η «ελεύθερη πτώση» στην τιμή του πετρελαίου. Ενδεικτικά, ο ενεργειακός κλάδος στη Wall Street (περίπου στο μέσο της συνεδρίασης) κατέγραφε απώλειες 3% όταν η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε 4,6%. Τελικά ο μαύρος χρυσός έκλεισε χαμηλότερα 5% στα 45,95 δολάρια ανά βαρέλι.

Αφορμή για τη νέα πτώση του πετρελαίου στάθηκε το «ψαλίδι» στις προβλέψεις για την τιμή του μαύρου χρυσού από τη Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της R&A Research & Asset Management, Otto Waser, «Οι αγορές παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν η μείωση στην τιμή του πετρελαίου τελικά ευνοεί την παγκόσμια οικονομία ή προκαλεί επιπλέον προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου ενισχύει την κατανάλωση».

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα. Πρώτη η Alcoa, ανακοίνωσε αποτελέσματα δ' τριμήνου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν καλύτερα των αναμενόμενων από τους αναλυτές. Ειδικότερα ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 159 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο έναντι ζημιών 2,3 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,54% στις 17.640,84 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,81% στις 2.028,26 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,84% στις 4.664,71 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, οι ενεργειακές Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 2,1% και 1,8% αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Tiffany & Co «βούλιαξε» 12% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας για το έτος καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν στις γιορτές.

Επιπλέον σε χαμηλό 15 μηνών υποχώρησε η μετοχή της Google (-0,7%) καταγράφοντας την ένατη πτώση στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,67 δολ., με άνοδο 6,4% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola σημείωνε πτώση 1,2% στα 16,92 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε με ήπιες διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1836. Επιπλέον το δολάριο υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 118,40 γεν. Σημειώνεται ότι και σήμερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα εθνικά νομίσματα της Νορβηγίας και της Ρωσίας εξαιτίας της νέας πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό Μαΐου 2013 καθώς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,92%. Αντίστοιχα χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,81% (-7 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,63% (-10 μ.β.). Παράλληλα το γερμανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 0,48%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,5% στα 1.234 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v