Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street καθώς προβλημάτισαν τα στοιχεία απασχόλησης. Νέες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Εβδομαδιαία πτώση 0,5% για τον Dow Jones και 0,6% για τον S&P. Άνοδος για τον χρυσό. Ανέκαμψε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα για τη δυνατότητα των Κεντρικών Τραπεζών να κάμψουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις στις αγορές την ώρα που βουλιάζει η τιμή του πετρελαίου και μειώνονται οι μισθοί στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μπορεί η ανεργία στις ΗΠΑ να υποχώρησε περισσότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές στο 5,6% και οι νέες θέσεις εργασίας να αυξήθηκαν σημαντικά πάνω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (253.000 νέες θέσεις) ωστόσο η μείωση στις μέσες ωριαίες και εβδομαδιαίες απολαβές (-0,2%) δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Alpine Funds, Mark Spellman, «Τα στοιχεία απασχόλησης είναι απογοητευτικά γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανοδική τάση στις αμοιβές των εργαζομένων. Θέλουμε να δούμε τους καταναλωτές να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Χρειαζόμαστε υψηλές αμοιβές για να διατηρηθεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ».

Επιπλέον, σε καθοδικό κανάλι παραμένει η τιμή του πετρελαίου καθώς σήμερα υποχώρησε 1,2% στα 48,20 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,95% στις 17.738,39 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,84% στις 2.044,86 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,68% στις 4.704,07 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των σημερινών απωλειών στη Wall Street, μεταξύ άλλων ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τη μετοχή της Chevron να υποχωρεί 1,7%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,59 δολ., με άνοδο 0,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola σημείωνε πτώση 1% στα 17,17 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό εννέα ετών έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1838. Επιπλέον το δολάριο υποχώρησε 0,8% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 118,64 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση έξι μονάδων βάσης στο 1,96%. Στον αντίποδα υψηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,88% (+5 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,73% (+6 μ.β.). Παράλληλα το γερμανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 0,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,9% στα 1.219 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v