Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νόμιμο «επί της αρχής» το ΟΜΤ της ΕΚΤ

Μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το QE, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει πως το πολύκροτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ είναι νόμιμο. Ποιες προϋποθέσεις θέτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νόμιμο «επί της αρχής» το ΟΜΤ της ΕΚΤ

Το βασικότερο όπλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη μάχη κατά της κρίσης ήταν «απαραίτητο» και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία «επί της αρχής», όπως κρίνει ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου.

Πρόκειται για την πολύκροτη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε στη Γερμανία, όταν αρκετά φυσικά πρόσωπα -εκ των οποίων και βουλευτές της γερμανικής αντιπολίτευσης- προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης υποστηρίζοντας πως η περιβόητη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σωθεί το ευρώ και το συνεπακόλουθο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (που αποφασίστηκε το 2012, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε) ήταν παράνομο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο αποφάσισε σήμερα ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ένας από τους γενικούς εισαγγελείς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Pedro Cruz Villalón, εξέδωσε προσωρινή απόφαση βάσει της οποίας το πρόγραμμα «επί της αρχής» είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όπως σχολιάζουν οι Financial Times «είναι πολύ σπάνιο η θέση του γενικού εισαγγελέα να διαφέρει από την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου»

Στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Villalón αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει «ευρεία ευχέρεια» στη δημιουργία πλαισίου και στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης» και υποστήριξε πως κατά συνέπεια τα δικαστήρια «πρέπει να λειτουργούν με μεγάλη προσοχή όταν αναθεωρούν τη δραστηριότητα της ΕΚΤ, καθώς δεν έχουν την αρτιότητα γνώσεων και την εμπειρία που έχει η ΕΚΤ σε αυτόν τον τομέα».

Παρ' όλα αυτά, δηλώνει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι «αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής» το οποίο πρέπει να συμμορφώνεται με συγκεκριμένους νομικούς περιορισμούς. «Έτσι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα ΟΜΤ, η ΕΚΤ πρέπει -εάν το πρόγραμμα θέλει να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μέτρου νομισματικής πολιτικής- να μην εμπλακεί άμεσα σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζεται στο εν λόγω κράτος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνει ότι η «ΕΚΤ πρέπει να αναφέρει πλήρως τους λόγους που οδήγησαν στην υιοθέτηση του αντισυμβατικού μέτρου, αποτυπώνοντας με σαφήνεια και ακρίβεια τις έκτακτες συνθήκες που δικαιολογούν το μέτρο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στο δελτίο Τύπου της 6ης Σεπτεμβρίου 2012, εάν πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις».

Δείτε εδώ όλη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα αγγλικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v