Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί πτώση στη Wall Street

Μικρές απώλειες στη Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα. Νέες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Πτώση για Chevron (-1.4%). Άνοδος για Apple (+0,8%) και Amazon (+1,1%). Οριακά χαμηλότερα ο χρυσός.

Πτώση για τρίτη διαδοχική ημέρα σημείωσε η Wall Street παρά τον αγοραστικό ενθουσιασμό στην έναρξη της συνεδρίασης.

Η αφορμή για την αρχική άνοδο δόθηκε από τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα δ' τριμήνου της Alcoa.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Context Asset Management, Bala Cynwyd, «Όταν τα εταιρικά αποτελέσματα είναι θετικά και υπάρχουν προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τότε αυτά τα στοιχεία αρκούν ώστε να οδηγηθεί η Wall Street υψηλότερα έστω και βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον υποστήριξε ότι «η αγορά θα αρχίσει να διαφοροποιείται από την πορεία της τιμής του πετρελαίου».

Ωστόσο η διαφοροποίηση της αγοράς... δεν ξεκίνησε από σήμερα καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου έως και 1,5% στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, τελικά παρέσυρε τους χρηματιστηριακούς δείκτες χαμηλότερα από το μέσο και έπειτα της συνεδρίασης.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,15% στις 17.614,06 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 2.023,04 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,07% στις 4.661,50 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με τις μετοχές των Apple και Amazon να ενισχύονται 0,8% και 1,1% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Credit Swiss αναβάθμισε τη μετοχή της Apple σε «outperform» από «neutral» προηγουμένως.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε αισθητά. Ενδεικτικά η μετοχή της Chevron κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% και της Exxon Mobil 0,6%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,67 δολ., με άνοδο 0,6% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola κατέγραφε κέρδη 0,8% στα 17,06 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε σε χαμηλό εννέα ετών έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να ισορροπεί στο 1,1759. Επιπλέον το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 118,68 γεν. Σημειώνεται ότι και σήμερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο ρωσικό ρούβλι καθώς υποχώρησε 4,3% έναντι του δολαρίου στα 65,89.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέκαμψε από το χαμηλό Μαΐου 2013 καθώς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,92%. Στον αντίποδα χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,79% (-1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,62% (-1 μ.β.). Παράλληλα το γερμανικό 10ετές ομόλογο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τη Δευτέρα στο 0,48%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου έκλεισε με άνοδο 0,8% στα 46,40 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% στα 1.231 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v